برای آشنایی با تفاوت رادیو وایرلس و آنتن باید با کاربرد آنها آشنا شوید. یکی از پرکاربردترین تجهیزات شبکه که قابلیت ارسال و دریافت دادهها در متراژهای بالا را دارد، رادیو وایرلس نامیده میشود.
استفاده از اینترنت پرسرعت و با کیفیت در فاصله طولانی از طریق رادیو وایرلس انجام میشود. رادیو وایرلس به تنهایی امکان ارسال و دریافت دیتا را دارد؛ اما آنتن به تنهایی نمیتواند ارسال اطلاعات را انجام دهد.
آنتنها و رادیو وایرلس مشابه هم نیستند؛ اما مکمل یکدیگر به حساب میآیند. تفاوتهایی در ساختار و کاربرد آنتن و رادیو وایرلس وجود دارد که در مقاله قصد داریم به آنها بپردازیم.
رادیو وایرلس چیست
رادیو وایرلس یک سیستم بیسیم جهت دریافت و ارسال امواج رادیویی است. شبکههای بیسیم امواج رادیویی مختلف را در فرکانسهای مشخصی ارسال میکنند. این امواج توسط دستگاههایی دریافت میشود.
محصول مرتبط: رادیو وایرلس میکروتیک
رادیو وایرلس یکی از دستگاههایی است این امواج به خوبی دریافت میکند و از پوشش مناسبی برخوردار است. تفاوت رادیو وایرلس و آنتن در ارسال دادهها مشخص میشود. فعالیت این دستگاه به صورتی است نسبت به آنتن پوشش بیشتری را فراهم میکند. یکی از مهمترین ویژگیهای رادیو وایرلس بیسیم بودن آن است.
انتقال دادهها در این دستگاه بدون محدودیت مکانی انجام میشود. قدرت و پوشش دهی رادیو وایرلس به آنتن آن بستگی دارد. هرچه قدرت آنتن بیشتر باشد قدرت رادیو وایرلس بیشتر است. از رادیو وایرلسهای پرقدرتتر میتوانید در مسافتهای طولانیتر استفاده کنید.
کاربرد رادیو وایرلس
رادیو وایرلس یکی از فناوریهای مهم برای انتقال اطلاعات است. این فناوری بدون نیاز به کابل و سیم، ارسال و دریافت دادهها را انجام میدهد. رادیو وایرلس در حوزههای مختلف کاربرد دارد. کاربردهای رادیو وایرلس عبارتند از:
- کنترل از راه دور: رادیو وایرلسها به واسطه فعالیت سیستم قابلیت کنترل از راه دور دارند. بسیاری از سیستمهای روشنایی و امنیتی مانند دوربین، روشنایی ساختمان و ترموستاتها با استفاده از سیستم رادیو وایرلس فعالیت میکنند. امکان کنترل از راه دور باعث افزایش امنیت و تسهیل فعالیتهای انسان شده است.
- پخش زنده رسانه: رادیو وایرلس قابلیت ارسال و دریافت دیتا در فاصلههای زیاد را دارد. با استفاده از این فناوری امکان پخش برنامههای تلویزیونی و رادیویی به صورت آنلاین و زنده وجود دارد.
- ارتباط بیسیم: رادیو وایرلس در تلفنهای همراه، بلوتوث و سیستمهای وای فای مورد استفاده قرار گرفته شده است. این فناوری دادهها را با سرعت زیاد منتقل میکند. رادو وایرلس به دلیل انعطافپذیری که در فعالیتهای خود در بسیاری از حوزهها کاربرد دارد.
- استفاده از GPS: امروزه استفاده از GPS در بین مردم بسیار زیاد شده است. در GPS برای تعیین موقعیت از سیگنالهای رادیویی استفاده میشود. این سیگنالها توسط رادیو وایرلس ارسال و دریافت میشوند.
آنتن وایرلس چیست
آنتن یکی دیگر از تجهیزات برای انتقال دادهها است. آنتنهای وایرلس سیگنالها را دریافت کرده و آنها را در محیط ارسال میکنند. انتقال بسیاری از امواج رادیویی توسط آن صورت میگیرد.
آنتنها هم همانند رادیو یکی از مهمترین اجزای انتقال رادیویی هستند. از طریق این دستگاه هم بسیاری از ارتباطات بیسیم انجام میشود. تفاوت رادیو وایرلس و آنتن مشهود نیست و کاربرد بسیار مشابهی دارند؛ اما رادیو وایرلسها عملکرد قویتر و پوشش دهی بهتری ارائه میدهند. جایگاه آنتنها با یکدیگر متفاوت است. برخی از آنها را روی روترها نصب میکنند و برخی دیگر را در داخل محفظه سختافزاری قرار میدهند.
انواع آنتن
آنتنهای وایرلس به صورت کلی به دو دسته همه جهته (Omni Directional) و جهت دار (Directional) تقسیم بندی میشوند. در این بخش این دو نوع آنتن را بررسی میکنیم.
آنتنهای وایرلس همه جهته (Omni Directional)
آنتنهای 360 درجه در تمام جهتها امواج را دریافت و در محیط ارسال میکند. آنتنهای همه جهته مناسب برای فضاهای بیرونی و دریافت امواج از تمام زوایا است. این نوع آنتنها سیگنال را از یک نقطه به چندین نقطه در جهتهای مختلف ارسال میکنند. آنتنهای وایرلس همه جهته به دلیل ویژگیهایی که دارند یکی از رایجترین آنتنها برای استفاده هستند.
آنتنهای وایرلس جهت دار (Directional)
آنتنهای جهتدار سیگنال را به صورت متمرکز در یک جهت ارسال میکنند. ارسال متمرکز سیگنال به کمک آنتنهای وایرلس جهتدار، باعث ایجاد پوشش قویتر در همان جهت میشود.
یکی از رایجترین کاربردهای آنتن جهت دار در ساختمانها و به منظور گسترش محدوده وای فای است. در شرایطی که نیاز به ارسال سیگنال به صورت 360 درجه نباشد، از آنتنهای وایرلس جهتدار استفاده میکنند.
بررسی مزایا و معایب رادیو وایرلس
رادیو وایرلس هم مانند بسیاری از فناوریها شامل مزایا و معایبی است. در این قسمت به بررسی مزایا و معایب رادیو وایرلس میپردازیم.
مزایا
- حذف کابلهای فیزیکی در رادیو وایرلسها یکی از مهمترین مزایای این فناوری است.
- انعطاف پذیری در استفاده از رادیو وایرلس باعث میشود کاربران در هر شرایطی بدون محدودیت مکانی از آن استفاده کنند.
- به دلیل حذف سیم و کابل، هزینهها و پیچیدگی نصب این فناوری کاهش مییابد.
- اضافه کردن دستگاه جدید به سیستم رادیو وایرلسها بسیار ساده است.
- به دلیل عدم وجود کابلهای فیزیکی، در مناطق دور افتاده هم امکان استفاده از رادیو وایرلس وجود دارد.
معایب
- احتمال ایجاد مشکلات سایبری برای سیستمهای بیسیم بیشتر است.
- سیگنالهای بیسیم ممکن است در اثر برخورد با عوامل فیزیکی ضعیف شوند.
- دستگاههای بیسیم انرژی بیشتری نسبت به دستگاههای کابلی مصرف میکنند.
مزایا و معایب آنتن
آنتن هم مانند دیگر تجهیزات دریافت سیگنال شامل مزایا و معایبی است. مزایا و معایب آنتنهای وایرلس به صورت زیر هستند.
مزایا
- با استفاده از آنتنها، دامنه پوشش و دریافت سیگنالها بیشتر میشود.
- آنتنها در اشکال و اندازههای مختلف وجود دارند.
- آنتنها قابلیت جهتدهی به سمت منبع سیگنال مورد نظر را دارند.
معایب
- تداخلات الکترومغناطیسی کیفیت سیگنال را کاهش میدهند.
- آنتنها دارای دامنه پوششی خاصی هستند و نمیتوانند تمام نقاط یک منطقه را پوشش بدهند.
- نصب آنتنها در ارتفاعات هزینهبر است.
- آنتنها برای فعالیت دقیق نیاز به تنظیم دارند و تنظیم کردن آنها زمانبر خواهد بود.
نتیجهگیری
تفاوت رادیو وایرلس و آنتن تنها در بخش کوچکی از فعالیت آنها است. امروزه بسیاری از فعالیتهای انسانها از طریق فناوری رادیو وایرلس و آنتنها انجام میشود.
کاربرد فراوان و گسترده رادیو وایرلس بسیاری از فعالیتهای انسان را سادهتر کرده است. تمام انسانها در روزمره از کاربردهای رادیو وایرلس و آنتنها بهرهمند میشود؛ اما ممکن است اطلاعات کافی راجع به آنها نداشته باشند. در این مقاله راجع به ویژگیهای رادیو وایرلس و آنتنها گفتگو کردیم.
